Informatie

Wat is Turnschool Zeeland?
Een efficiënte en doeltreffende organisatie die een centrale plaats inneemt om de turnsport in Zeeland verder te ontwikkelen en te promoten.

Doelgroep
Om als leerling te worden toegelaten moet de turnster over voldoende kwaliteiten beschikken. Of een meisje daaraan voldoet wordt beoordeeld door het technisch kader. In de praktijk zal daartoe eerst een test worden afgenomen of meerdere proeftrainingen. Daarna zal de hoofdtrainer zijn bevindingen bespreken met de ouders of verzorgers van de turnster. Afhankelijk van dat resultaat en de leeftijd van de turnster wordt het aantal trainingsuren vastgesteld. Dat kan variëren van 2 tot ruim 17 uren per week.

Opleidingsschema
Een vaste leeftijd is niet te bepalen maar kan ongeveer gesteld worden van 5 tot 6 jaar. Deze kinderen trainen 3 uur per week in de "opleidingsgroep". Als het kind 7 jaar is stroomt het door naar de "basisgroep". Deze groep traint twee keer per week. In het jaar dat de turnster 9 jaar wordt mag ze deel gaan nemen aan de landelijke wedstrijden en, indien volledig getraind word bij Turnschool Zeeland, opgenomen in de wedstrijdselectie. Deze meisjes trainen, afhankelijk van het niveau 3 tot 5 keer per week.

Erkend leerbedrijf
Bij de Turnschool Zeeland kunnen mbo-studenten leren in de praktijk. Dat maakt de TSZ een erkend leerbedrijf': een titel om trots op te zijn.

Wedstrijden
Jaarlijks neemt Stichting Turnschool Zeeland deel aan diverse wedstrijden. In december/januari wordt gestart met regionale kampioenschappen van de KNGU Regio Zuid West Nederland. Tijdens deze wedstrijd kan de turnster zich plaatsen voor doorstroming naar landelijke wedstrijden en/of de regionale toestelfinale. De landelijke wedstrijden bestaan uit een drietal wedstrijden die uiteindelijk kunnen leiden tot deelname aan het Nederlands Kampioenschap. Verder wordt deelgenomen aan de landelijke clubteamcompetitie en overige toernooien, waaronder het zelf georganiseerde Moreau toernooi en clubkampioenschappen. De data die al bekend zijn staan in het jaarplan.

Lidmaatschap
De hoogte van de bijdrage aan de Turnschool Zeeland wordt vastgesteld aan de hand van het aantal trainingsuren. Voor een overzicht klik hier.
Leden van andere turnverenigingen blijven lid van hun eigen club en komen daarvoor ook uit op wedstrijden met als toevoeging "TSZ". De bijdrage is verdeeld over 4 kwartalen, daarom moet er ook in de vakantieperiode betaald worden. Als een turnster alle trainingen volgt bij de Turnschool wordt een verplichte Bondsbijdrage in rekening gebracht van ongeveer € 11,00 per jaar. Voor turnsters die gedeeltelijk trainen draagt de eigen vereniging zorg voor deze afdracht. Turnschool Zeeland moet voor iedere wedstrijd waaraan wordt deelgenomen inschrijfgeld betalen. De kosten daarvan variëren van ongeveer € 12,- tot € 15,-. De eigen georganiseerde wedstrijden zijn gratis. In deze folder kunt u het allemaal doorlezen.